Проектиране и изграждане на:
Акрилни покрития
Изкуствени треви
Детски площадки
Ски тренажори

 


Начало

СКИ ТРЕНАЖОРИ

gornostay

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Описание на тренажори GORNOSTAY ® GS9500
2. Разположение и използване на симулатори
3. Кафене
4. Техническа характеристика на симулатор GORNOSTAY® GS9500
5. Изисквания за инсталиране на един ски симулатор
6. Заключение

ОПИСАНИЕ НА ТРЕНАЖОРИ GORNOSTAY ® GS9500
Ски тренажор GORNOSTAY ® GS9500 е наклонена повърхност, върху която се движи многопластова лента със специално покритие. Движението на лентата е насочено нагоре по наклонената повърхност в посока обратна на скиори и сноубордисти. Инструктор с помощта на дистанционно управление определя промените в скоростта на движение на лентата от спокойна до екстремна ( максималната скорост на движение на лентата е 25км/ч, електронно ограничена ). За безопасност симулаторът осигурява плавно пускане и спиране нa лентата, което предотвратява падането на скиори и евентуални наранявания. Освен това по цялата дължина на страничните ограждения по протежение на лентата са инсталирани лазерни сензори, свързани с устройство за аварийно спиране на лентата. С помощта на сензори, всеки от скиорите може лесно да спре симулатора ако е необходимо. Аварийното спиране на лентата е осигурено същи и чрез инфрачервен сензор, лъч, който се намира в горната част на симулатора и следи цялото движение на лентата. На най – горното ниво на симулатора по цялата дължина има защитни прегради, който също защитават скиора от удар в случай на падане. Горният работен слой на лентата трябва да се оросява с вода, за да се плъзга. Овлажняването се прави под командването на инструктор, с дистанционно управление, с помощта на система за намокряне на килима. Освен това горният работен слой се навлажнява периодично със специален разтвор, който увеличава плъзгането и намалява разхода на вода.

Отпред, в основата на симулатора, може да се монтира огледало, по цялата дължина на тренажора.То позволява на скиорите да се наблюдават и да контролират движението си по време на обучение. Огледалото не е включено в доставката и трябва да се поръча допълнително, в зависимост от помещенията на клуба. Ски тренажорът GORNOSTAY® GS9500 е предназначен за обучение по ски и сноуборд. Симулаторът може да се монтира и използва в отделна стая или като част от всеки спортен или развлекателен център, при които, по правило следва да се създаде ски клуб. В един симулатор трима души може да се упражняват едновременно. За обучението се използват истински ски, ски обувки, щеки и сноуборд.

   
   

Принципът на действие на симулатора ви позволява да създадете перфектна методология за обучение и подобряване на ски техниката, докато се подготвяте за зимен отдих в ски курорти и помага за постигането на почти мигновен резултат.

Десет минути непрекъснато обучение на ски тренажор са равни на три километра от истинска ски писта, съответно един час е равен на 18 - 25км. в зависимост от скоростта на лентата. Статистиката показва, че скиорите, който са преминали обучение на ски тренажор преди да отидат на ски курорт, имат много по малко наранявания на отворени писти. Нещо повече, те не трябва да губят време за обучение на препълнените учебни писти. С помощта на вътрешен ски тренажор осигуряват редица допълнителни предимства:

• Независимост от сезоните и климатичните условия.
• Безопасност на обучението.
• Индивидуален подход към всеки обучаващ се.
• Добри семейни и корпоративни почивки без разходи за полети и хотели.
• Възможност за състезатели и напреднали скиори да подържат перфектна физическа и техническа форма през цялата година .

Ски симулатори от този тип, повече от 15 години, са широко използвани в ски центрове и спортни клубове по целия свят. Тези симулатори са страхотни не само за обучение на начинаещи, но и за подобряване техниката на професионалисти, а също така и за спортни упражнения с аеробно натоварване.

Не е случайно, редица национални отбори по ски включват тренировки на такива тренажори, като част от задължителната програма по време на подготовката си . В Холандия, която е с население около 9 милиона има около 40 ски клуба. По правило във всеки клуб има по два такива симулатора.

Опитът на европейските ни колеги показва, че за нормалното функциониране на ски клуб с два тренажора е достатъчно да има 50 000 души, живеещи до около 20-25 минути път с автомобил или градски транспорт.

Това ни дава основание да предположим, че в Източна Европа, в град с население 1млн. души могат да се открият четири клуба с натовареност 250 000 души на ски клуб ( 125 000 евро за симулатор ).
   
Ски тренажор Ски тренажор
   

ПОСТАВЯНЕ НА СИМУЛАТОРИТЕ, УПОТРЕБА И РАЗХОДИ

За най – добър икономически ефект препоръчваме да разгледате възможността за инсталиране, в клуб, на два ски симулатора GORNOSTAY® GS9500 наведнъж. Освен симулатори клубовете включват следните услуги:
- кафе с кухня за 35-45 човека, стилизирано като ски пъб;
- малък кът за продажба на спортни облекла и оборудване за ски;
- що се отнася до обучението на симулаторите се използват ски и сноуборд, като част от клуба.Необходимо е да се подсигури ски и сноуборд обслужване.
В допълнение можете да включите продажба на туристически пътувания до ски курорти, формиране на туристически групи, продажба на клубни карти.
Препоръчителната квадратура за клуб с два симулатора е 300 – 400кв.м.
В зависимост от местоположението, големината на помещението и желанието на собственика на клуба в допълнение може да се практикуват и други спортове като фитнес, аеробика, тенис, скуош и др.

В зависимост от натовареността на клуба, едновременно на тренажора могат да тренират до трима човека,при използване на два симулатора респективно шест. Времето за обучение на един клас, заедно с паузите за почивка, е около един час и е разделено на интервали от по 10мин.(сетове) След всеки 10мин. сет скиорите имат почивка в продължение на 10мин. В паузите между сетовете се тренира друга група. Така продължителността за обучение на всеки скиор е 30мин. чисто време. В Европа цената за същият клас (три сета) в разгара на сезона е 40 евро. Почти винаги в разгара на сезона европейските клубове са препълнени и обучението e с предварително записване.

През годината обслужването на ски клуба е разделено на сезони:
Висок сезон – Ноември, Декември, Януари, Февруари
Редовен сезон – Септември, Октомври, Март, Април
Нисък сезон – Май, Юни

Ако се вземе предвид, че в паузите между десет минутните сетове тренира друга група скиори, тогава на всеки симулатор за един час непрекъснато обучение имаме 6 сета от по 10мин. т.е могат да тренират шест човека. Едновременно на два симулатора могат да се подготвят до шест души на час. Двата симулатора за един час дават 36 сета по 10мин..

Европейските клубове препоръчват да се придържате към описаният по – горе стандартен режим на обучение, но това е само препоръка, вие можете да представите друга схема на обучение: един, два или три десетминутни сета, както правим ние в Украйна.

Разходите за обучение на тренажор:

Цената на един сет 10мин, като се отчита предоставянето на оборудване, варира 5 – 10 $. Тази цена зависи от няколко фактора: време на деня, сезона и нивото на просперитет в региона, където се намира симулаторът. Средно можем да приемем, че цената на 10 минутен сет е около 7.5 $. Максималната пропускателна способност на два симулатора за един час е 36 сета по 10 мин.. Съответно доходите на час могат да достигнат 270 $, но ние препоръчваме да се вземе предвид 50% от тази сума, т.е 135 $ на час.

Средно работният ден на клуба е 12 часа, без седмична почивка.

 
Ски тренажор Ски тренажор
   

За обслужване се записва специален софтуер (по избор), който се използва за регистър на клиентите, статистика, контакти и лични данни, брой посещения и т.н.. Освен това, софтуерът позволява да видите цялата информация чрез интернет в реално време. Разходите за клуба също се различават в зависимост от сезона, но има някой, който остават постоянни.
Предлагаме ви да разгледате броя на персонала. За работата на два симулатора и обслужването на посетителите е необходимо да има четирима служители, без да включваме служителите на кафенето. Необходимо е да вземете в предвид, че в разгара на сезона е необходимо да има две смени ( тогава клубът работи в течение на 14 часа в денонощието ).

Позиции:
• инструктор – 2 души
• администратор – 1 човек
• асистент – за администратор и инструктор

Както посочихме по–горе, сезона оказва влияние върху работата на клуба, в зависимост от сезона обслужването се променя и както и броя работни часове на клуба. Освен персонал има и други разходи, като например: електричество, реклама, наеми и др. Също така е необходимо покритието на тренажора да се сменя веднъж на две години ( или 5 000 работни часа ). Смяната на покритието на всеки симулатор струва 10 000 евро.

За обслужване на гости и клиенти на клуба Горностой е необходимо да се осигури кафе, като част от клуба, също така и ” Спорт Бар ”. Необходимостта от ” Спорт Бар ” се дължи на факта, че освен клиентите, трениращи на симулаторите, ще има и посетители изчакващи своя ред. Освен тях ще има посетители дошли просто да разберат повече за клуба. Всички те могат да ползват услугите на кафенето.
Като се има предвид спецификата на ски клуба, а именно – физическата активност, е необходимо да се направи акцент върху предлагането на топли и студени напитки.

От опит можем да кажем, че продажбите на спорт бара приблизително съответстват на доходите от симулаторите, така че получавате два поддържащи се бизнеса в един.

Също така за подобряване на интериора помещенията трябва да се ремонтират и да се осигурят разрешителни за продажба на храна, напитки и кетъринг.

ТЕХНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА GORNOSTAY® GS9500

Обща характеристика и пълно оборудване:
• Общата дължина е 11.36м. Дължината а движещата се работа повърхност е 9.50м.
• Общата ширина е 6.00м. Ширината на движещата се работа повърхност е 5.00м.
• Теглото е 6.00кг.
• Напрежението е 380 волта.
• Консумацията на мощност е 27 kW.
• Плавно регулиране на скоростта.
• Автоматична напоителна система за работната повърхност на килима.
• Стационарна контролна станция.
• Дистанционно управление: контрол на скоростта, намокряне на килима, пускане и спиране на контрол.
• Стоманена носеща конструкция, защитена от корозия със специално покритие.
• Стоманени огради и старт парапет, защитени от корозия със специално покритие.
• Автоматично и аварийно спиране, чрез използване на фото чувствителни клетки.
• Предпазни прегради в горната част на наклона.
• Възможност за допълнително пълно оборудване:
• Софтуер за отчетна система на работа на симулатора ( по избор ).
• Регулируем ъгъл на наклона.
• Дистанционен панел с изписване на скоростта на движение на лентата ( по избор ).
• Огражденията и старт парапета да са направени от неръждаема стомана ( по избор ).
Симулаторът е в гаранция, в съответствие с ТУ:
• За носещата конструкция - 24 месеца, за електрическите блокове и елементи – 18 месеца, за покритието на пистата – 24 месеца.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА МОНТАЖ НА ЕДИН СКИ СИМУЛАТОР GORNOSTAY ® GS 9500

Квадратура

За инсталиране на симулатора са нужни следните минимални размери:
дължина: 11.30м
ширина: 6.00м
височина от пода до тавана: 4.60м

Под: Подовата настилка трябва да издържа не по – малко от 6 тона ( за един симулатор ). Необходимо е да се вземе под внимание, че минималното натоварване трябва да бъде 500кг/кв.м ( основите 20 х 30см = 600см2, при това натоварване за четирите крака не е еднакво и може да бъде около 2 000кг на един крак ). Мястото на инсталация на симулатора, за цялата площ, се приема да има нервна повърхност, по отношение на хоризонтална равнина, не повече от 2см на 12 метра.
Електроенергия: В помещението трябва да има трифазен електрически кабел с напрежение от 380 волта електрическа енергия не по – малко от 27 kW ( 54 kW за двата симулатора ). Освен това в помещението трябва да има централно заземяване.

Водоснабдяване и канализация: За подобряване плъзгащата способност на движещата се повърхност се ползва вода от чешмата. Обемът консумирана вода е до 5 – 10 литра на час, непрекъсната употреба на симулатора. Симулаторът осигурява отвеждане на излишната вода, затова помещението трябва да има канализация.

   
Ски тренажор Ски тренажор
   

ЕДНОВРЕМЕННО СЪС СКЛЮЧВАНЕТО ДА ДОГОВОРА ЗА ДОСТАВКА ТРЯБВА ДА ПРЕДОСТАВИТЕ СЛЕДНАТА ИНФОРМАЦИЯ:

Място, където смятате да разположите симулаторът.
Общ план на помещението с показани всички вътрешни размери, броя и размера на врати, прозорци и др.
Точен адрес ( ако има име на мястото, сградата и т.н. ), където симулаторът ще се използва. Не по – малко от 15 дни преди инсталацията трябва да осигурите:
- подробна схема на захранване и заземяване;
- подробна схема на водоснабдяване и канализация.

Доставянето на всички комуникации трябва да се извърши в съответствие с препоръките на доставчика, препоръките трябва да бъдат договорени в писмена форма заедно с посочване на местата и точките на доставка на комуникациите.

Клиентите, за собствена сметка, доставят и разтоварват оборудване на мястото за монтаж, в съответствие с изискванията на доставчика за разтоварване на оборудването.
Разходите свързани с пристигане, настаняване, хранене на монтажниците на доставчика са за сметка на купувача. Екипът съдържа двама души. Монтажното време за два симулатора е от 5 до 10 дни.

Освен това за периода на инсталация на два симулатора, клиентът трябва да осигури четирима асистент работници, на разположение на монтажниците, един заварчик ( не по малко от четвърта категория ) със съответната техника.
Също така за инсталацията се изисква наличност на подемен механизъм, мотокар с капацитет не по – малък от 1 500 кг.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Въз основа на гореспоменатото не е трудно да се изчисли икономическият ефект от работата на симулаторите и кафенето. В различните региони може да има някои различия.

Надяваме се, че предоставихме всички данни за самостоятелна преценка, ако имате нужда от допълнителна информация, ще се радваме да отговорим на въпросите ви. Ако желаете можете да посетите съществуващите ски клубове "Gornostay" , разположени в Украйна, в Киев и в Днепропетровск.

Възвръщането на инвестицията в симулатори варира от една до две години.
Не трябва да забравяте, че много фактори могат да повлияят на резултата:
Област, местоположение, платежоспособност на населението, персонал, реклама и още много други.

ИЗТЕГЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА (PDF)

 
 
Dejanov 2008 Ltd. Web Design & SEO